Triviaalikoulu

Viipurissa aikoinaan perustettu Savon ja Karjalan oppilaille tarkoitettu Savon triviaalikoulu siirtyi Savonlinnan, Lappeenrannan ja Mikkelin kautta Rantasalmelle vuonna 1748. Koulu toimi lähes 40 vuotta Jumikkalan kartanon alueella Rantasalmen kirkonkylällä.

Koulun opetus oli ruotsinkielistä. Pääoppiaineina olivat latina, kreikka, uskonnonhistoria ja katkismus. Ylimmän luokan opiskeluun kuului uskontunnustus, maantiede, historia, logiikan alkeet, runousoppi ja retoriikka.

Oppilaiden määrä oli vähimmillään 9 ja enimmillään 35. Useimmat aloittivat 9-12 vuoden ikäisinä.  Opiskeluajan pituus vaihteli. Kotona hyvät perustiedot saaneet selviytyivät 2-4 vuodessa; pisimmillään opiskeluaika saattoi kestää 10 vuotta.

Koulun oppilaista melkoinen osa oli pappien lapsia mutta joukossa oli myös aliupseerien, virkamiesten ja käsityöläisten lapsia. Kouluun tuli harvoin talonpoikain lapsia ja saivat tällöin uuden ruotsalais- tai latinalaistyyppisen sukunimen.

Rantasalmen koulusta siirtyi aikanaan Porvoon lukioon useita kymmeniä oppilaita. Lukion jälkeen opiskelu saattoi jatkua Turun yliopistossa. Useimmat oppilaat valmistuivat papeiksi. Koulun merkkihenkilöitä ovat kuuluisa luonnontieteilijä ja löytöretkeilijä Erik Laxman, koko Savon kuuluisa koulumestari Juhana Fredrik Hörning ja kirjailija Juhani Ahon isoisoisä Anders Johan Brofeld. Vuonna 1788 triviaalikoulu muutti Kuopioon.

Tapahtumakalenteri - Rantasalmella tapahtuu