Kompostoijan kommervenkit

Ruokajätteelle on oltava kunnon kompostorisäiliö, sillä rottia tai lokkeja ei kukaan halua nurkillensa.
Säiliön voi ostaa, tehdä itse puusta tai vanhasta pakastimesta. Kysy rakennusohjeita kunnasta tai jäteneuvojalta !

Kompostin käynnistäminen

Kompostin pohjalle laitetaan 10-15 cm haketta. Vauhdittajaksi voi laittaa vanhaa kompostia, hiukan multaa tai heräte-ainetta ja sen jälkeen ruokajätettä ja seosainetta kerroksittain.

Seosaine

Seosainetta täytyy levittää joka kerta ruokajätteen päälle kompostiin. Seosaineeksi käy parhaiten turpeen ja puuhakkeen, kuorikkeen tai kuorikelastun seos. Älä laita sekaan puutarhajätteitä sangollista enempää !

Sekoitus

Sekoita kompostia noin kerran viikossa, niin se pysyy ilmavana ja toimii oikein.

Lämpötila

Toimivassa kompostissa lämpötitla on 40-60 oC välillä.

Kosteus

Nyrkkitestissä kosteus on sopiva, kun puristettaessa kompostimassaa kevyesti siitä tulee pari pisaraa vettä.

Onko ongelmia? Älä lannistu vaan kysy neuvoa!
Ongelmat ovat yleensä hoidetavissa. Paha haju on merkki liiasta kosteudessta tai seosaineen puutteesta. Lisää seosainetta ja sekoita!

Jos lämpö ei nouse tai kompostissa asustaa muurahaisia, se voi olla liian kuiva. Kastele! Tiivis kansi ja huolellinen seosaineen käyttö estävät kärpästen juhlat! Jäätyminen ei ole vaarallista!

Tapahtumakalenteri - Rantasalmella tapahtuu