Etelä-Savon hyvinvointialueen Palveluluukku

Etelä-Savon hyvinvointialueen Palveluluukusta saa jatkossa ensikäyntiajan lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin heti ensimmäisellä yhteydenotolla

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin annetaan jatkossa ensikäyntiaika suurimmalle osalle hoidon tarpeessa oleville asiakkaille heti ensimmäisellä yhteydenotolla Palveluluukusta.

Aiemmin tieto hoidon tarpeesta on välitetty Palveluluukusta hoitaviin yksiköihin, joista hoitaja on ottanut yhteyttä palvelun tarvitsijaan ja ilmoittanut varatun ajan.

  • Uuden toimintatavan tavoitteena on sujuvoittaa ajanvarausta siten, että yhteydenottajan ei tarvitse jäädä odottamaan aikaa ja hoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan nopeammin ja asiakaslähtöisemmin. Uudella tavalla voidaan hoitaa valtaosa yhteydenotoista, kertoo lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen tulosaluepäällikkö Johanna Puhakka.

Palveluluukku on lasten, nuorten ja perheiden asiointikanava terveysasioissa. Palveluluukussa voi asioida Eloisan chatissa tai soittamalla numeroon 015 744 7744 (arkisin ma–pe klo 8–15). Puhelimessa mielenterveys- ja riippuvuuspalveluissa sinua palvelee linja 3.

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluissa otetaan käyttöön myös Nuorten Navi ja Lasten Navi interventionavigaattorit ammattilaisten työn tueksi.

  • Nuorten Navi ja Lasten Navi ovat digitaalisia arviointityökaluja, jotka auttavat keräämään kattavasti ja jäsentyneesti tietoja lapsen tai nuoren tilanteesta. Työkalujen avulla tuen saaminen nopeutuu sekä ohjautuminen oikean tasoiseen hoitoon paranee, Puhakka kertoo.

Nuorten Navin ja Lasten Navin käyttöönottoa on valmisteltu yhdessä YTA-alueen koordinaation kanssa. Nuorten Navi otetaan käyttöön samaan aikaan uuden ajanvarausmallin kanssa ja Lasten Navia pilotoidaan loppuvuodesta osana kansallista Terapiat Etulinjaan -hanketta.


Eloisan mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen kehittämistyötä tukee Kestävän kasvun Eloisa -hanke. Lisätietoja hankkeesta täällä: https://etelasavonha.fi/eloisa/tutkimus-ja-kehittamistyo/hankkeet/kestavan-kasvun-eloisa