Aluehallitus sai (9.9.2024) tietoonsa hyvinvointialueen osavuosikatsauksen, joka kattaa puolivuotistiedot ja tietoja myös elokuulta.
Tulosennuste näyttää 44,2 miljoonaa euroa alijäämää. Summa on alkuperäistä talousarvion 49,2 miljoonan alijäämää parempi, mutta kesäkuussa aluevaltuuston vahvistaman muutostalousarvion jälkeen tilanne on heikentynyt noin 3,8 miljoonaa euroa.
- Alijäämää on tietysti paljon, mutta hyvinvointialueiden vertailussa se on keskitasoa. Ilonaiheitakin osavuosikatsauksesta löytyy. Esimerkiksi rekrytointiin on lisätty resurssia ja rekrytointi onkin onnistunut aiempaa paremmin. Eloisassa on onnistuttu hyvässä työnantajamielikuvassa ja henkilöstön saatavuuden myötä on voitu vähentää ostopalveluja ja parantaa palveluita, kertoo hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.
Etelä-Savon hyvinvointialueen taloustilanne on vaikea. Vuoden 2023 tilinpäätöksessä taseessa on kumulatiivista alijäämää 34,4 miljoonaa euroa. Ennuste merkitsisi toteutuessaan vuoden 2024 tilinpäätöksessä 78,6 miljoonan euron kumulatiivista alijäämää, joka tulee kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä.
- Alijäämän kasvu kesäkuussa hyväksyttyyn muutostalousarvioon verrattuna selittyy toimintamenojen 2,3 miljoonan euron kasvulla ja toimintatulojen 1,5 miljoonan pienentymisellä aiemmasta ennusteesta. Toimintamenojen ennusteessa suurin kasvanut erä on henkilöstömenot. Vuoden 2024 talousarvioon sisältyy kaikkiaan 31,4 miljoonan euron tasapainotustoimenpiteet, joista 26,1 miljoonan arvioidaan olevan toteutumassa. Suunniteltujen tasapainotustoimenpiteiden toteutumatta jääminen tai siirtyminen seuraavalle vuodelle lisää sopeutustarvetta entisestään, kertoo vt. rahoitusjohtaja Tiia Tamlander.
Vuosille 2025-2026 kohdistuvien sopeutustoimien kokonaismäärä yhteensä 55,5 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon aiemmat toimet.
Valtion puolelta helpotusta ei ole luvassa. Huhtikuun lopulla julkaistuissa hyvinvointialueiden rahoituslaskelmassa ja painelaskelmassa Etelä-Savon hyvinvointialueen rahoitus vuonna 2025 on noin kolme miljoonaa euroa aiempia laskelmaversioita korkeampi, 753,6 miljoonaa euroa. Aiemmin vuoden 2025 rahoitukseen odotettiin selvempää kasvua edellisiin painelaskelmaversioihin verrattuna 2023 alijäämiin perustuvan jälkikäteistarkastuksen johdosta. Muun muassa kehysriihen rahoitusleikkausten johdosta rahoituksen kokonaismäärä ei kuitenkaan nouse odotetusti, vaikka jälkikäteistarkastus lisätään hyvinvointialueiden rahoituspohjaan.
Eloisalle valmistellaan uutta sopeutusohjelmaa, joka on määrä tuoda aluevaltuuston hyväksyttäväksi 7.10.2024 kokoukseen. Uusiin sopeutustoimiin liittyvät yhteistoimintaneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, ja ne päättyvät 20.9.2024.
Lue koko osavuosikatsaus täältä:
https://etela-savonhva.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024237-5