Influenssarokotusaikoja paljon tarjolla – nyt on hyvä aika rokottautua

Kausirokotukset, eli influenssa- ja koronarokotukset ovat Etelä-Savon hyvinvointialueella täydessä vauhdissa. Ajanvarauksellisia rokotuspisteitä on kaikilla Eloisan sote-asemilla. Rokottautuvia ei kuitenkaan ole ollut aiempien syksyjen tahtiin.

– Meillä on nyt paljon avoimia aikoja tähän lokakuulle. Oikeastaan vain Juvalla aikoja on tarjolla vasta marraskuulle. Mikkelin ja Savonlinnan suurimmillakin väestöalueilla on nyt jopa käyttämätöntä rokotuskapasiteettia, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Rokotteet saatiin käyttöön hieman ennakoitua aiemmin jo 30.9. ja Gärdströmin mukaan juuri nyt on kaikkien maksuttoman rokotteen kohderyhmiin kuuluvien hyvä aika rokottautua:

– Emme voi tarkkaan tietää, milloin influenssaepidemia toden teolla alkaa, joten vain sen takia, että aiemmin rokotteen on saanut marraskuussa, ei nyt kannata turhaan odotella. Suosittelen vahvasti influenssarokotteen ottamista nyt lokakuussa, sen teho kyllä riittää kevään puolelle asti.

Gärdströmin mukaan marraskuussa rokotusaikoja ei välttämättä ole kaikkialla enää tarjolla viitenä päivänä viikossa, ilta-ajoista puhumattakaan.

– Emme voi kovin monen kuukauden ajalle jaksottaa joukkorokotuksia, sillä se sitoo merkittävästi hoitohenkilökuntaa muista tehtävistä, Gärdström muistuttaa resurssipulasta.

Myös koronarokotteen tehosteannoksen voi ottaa samalla käynnillä, jos kuuluu koronarokotteen kohderyhmiin. Tästä tulee ilmoittaa aikaa varatessa.

Ajanvaraus kannattaa tehdä itse netissä, sillä se ei vaadi edes tunnistautumista ja on siksi hyvin helppoa. Kuka tahansa voi avustaa nettiajanvarauksen tekemisessä. Ajanvaraus löytyy Eloisan nettisivuilta osoitteesta etelasavonha.fi/kausirokotus.

Terveysneuvon ja Päivystysavun puhelinpalvelusta rokotusaikoja ei voi varata. Jos varaa rokotusajan puhelimitse, tulee soittaa numeroon 015 351 3100 arkisin klo 8–14.30. Sulkavalaisilla puhelinnumero on eri: 015 5277 165 arkisin klo 8–15.

 

Influenssarokotteen kohderyhmät:

  • Raskaana olevat
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset