Aluevaltuusto äänesteli talousarvion 2025 kasaan

Etelä-Savon aluevaltuusto hyväksyi aluehallituksen esityksen talousarviosta 2025 kaikkiaan 19 äänestyksen jälkeen kokouksessaan Savonlinnassa. Ainoa suurempi muutos tuli suun terveydenhuollon verkkoon, jonka aluevaltuusto päätti pitää ennallaan kaikilla niillä soteasemilla, joilla palvelu on tällä hetkellä.

Näin aluevaltuusto muokkasi aluehallituksen esitystä talousarviosta 2025 1,4 miljoonalla eurolla. Talousarvion loppusummaa tämä ei muuta, sillä suun terveydenhuollon säästöt siirtyvät muualle etsittäväksi koko Eloisassa.

Kiperimmäksi päätettäväksi asiaksi nousi odotetusti Savonlinnan sairaalaan kohdistuvat säästöt, joista eduskunta oli tekemässä päätöksiä. Lopullinen äänestys ns. sairaalalaista on eduskunnassa 17.12. Tämä nosti useaan otteeseen keskustelun valtakunnan tason poliittisiin ratkaisuihin. Eloisan henkilöstöä kiiteltiin lukuisissa puheenvuoroissa.

Äänestyksissä Savonlinnan sairaalan suhteen ei tullut muutoksia aluehallituksen esitykseen verrattuna.

Muista asioista valtuutettuja keskusteluttivat myös muun muassa asiakasmaksujen korotukset ja pelastustoimen palvelutasopäätös, jonka aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti.

  • Aluevaltuusto keskusteli vilkkaasti ja pohti maan hallituksen meille antamaa tilannetta laajasti. Näitä säästöjä tuskin kukaan teki mielellään. Kiitän omasta ja koko valtuuston puolesta henkilöstöä jaksamisesta vaikeassa ja alati muuttuvassa tilanteessa.  Asiakkaidemme kannalta on hyvä, että Eloisan palveluverkko säilyy valtuuston päätöksellä miltei nykyisellään, toteaa aluevaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Toimintamenojen loppusummaksi Etelä-Savon suurimmassa julkisessa budjetissa arvioidaan noin 892,3 miljoonaa euroa. Vuoden 2025 talousarvio sisältää kaikkiaan 38,2 miljoonan euron sopeutukset, josta 21,2 miljoonan euron periytyy aiemmista päätöksistä. Kahtena ensimmäisenä vuotena Eloisan aluevaltuusto on tähän mennessä päättänyt yhteensä 71,8 miljoonan euron säästöistä.

Talousarvion nyt toteutuessa Eloisan toimintansa aikana päättämien säästöjen kokonaissumma nousee 87,7 miljoonaan.

  • Kiitän omasta puolestani aluevaltuutettuja vastuullisista päätöksistä. Toivon, että nämä toimet riittävät rahoittajalle tässä vaiheessa. Valitettavan pian joudumme sopeutuksiin palaamaan, kun investoinnit ja niistä seuraavat lainanhoitokykyä 2027-2028 varmistavat säästöt tulevat maaliskuussa aluevaltuuston päätettäväksi, sanoo aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.).

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä muistutti talousarvion esittelypuheessaan, että Eloisassa palvelut pelaavat hyvin ja maine on hyvä. Seppälä toivoi keskustelun kääntämistä positiivisemmaksi.

  • Ensimmäiset vuodet ovat olleet monella mittarilla menestys, vaikka tämä ei paljoa julkisessa keskustelussa näy. Toivon mukaan yleinenkin keskustelu kääntyy positiiviseksi. Kun tarpeeksi kauan jotain negatiivista toistetaan, niin se muuttuu sellaiseksi, Seppälä varoitteli.

Seppälän mukaan talousarviosta tuli väistämättä hyvin tavoitteellinen.

  • Moni tekijä Eloisan ulkopuolelta tuo siihen epävarmuutta. Palkankorotusten suhteen on esitetty kymmenen prosentin tavoitteita ja monet tavarantoimittajat haluavat korottaa hintojaan merkittävästi. Koko maan ja kansainväliseen tilanteeseen liittyy myös riskejä. Joudumme todennäköisesti päivittämään talousarviota useamman kerran vuoden mittaan, arvioi Seppälä.

Äänestykset alkoivat asiakasmaksuista

Aluevaltuusto aloitti äänestykset asiakasmaksuista, kun aluevaltuutettu Sanna Nieminiitty (vas.) esitti usean valtuutetun kannattamana, että kaikkia asiakaspalvelumaksuja korotetaan enintään 22,5 prosenttia.

Ikääntyneiden palvelujen osuudessa äänestettiin Eija Stenbergin (sd.) esityksestä, jonka mukaan ”Kerimäen lyhytaikaisyksikköä ei lakkauteta”. Yksikön siirto Savonlinnaan on kuitenkin toteutumassa äänin 43-16, mikäli tilat Savonlinnan sairaalalta yksikön käyttöön vapautuvat.

Tuukka Suomalainen (kesk.) teki Kerimäen lyhytaikaisyksikön yksikön siirtoa koskevan ponsiesityksen, jonka mukaan mahdollinen siirto Savonlinnaan ei saa vaikuttaa heikentävästi Kerimäen sote-asemalle jääviin palveluihin. Äänin 28-31 ponsi liitettiin talousarvioon.

Maksujen korotusten enimmäismäärät perusterveydenhuollossa ovat pääsääntöisesti 22,5 prosenttia ja erikoissairaanhoidossa pääsääntöisesti 45 prosenttia. Lisäksi terveyskeskuksessa annettavan fysioterapian maksun enimmäismäärää korotetaan 45 prosentilla.

Laukkanen ja Seppälä muistuttivat, että valtio on jo leikannut Etelä-Savolta korotuksen verran rahoitusta. Taloudesta vastaava konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä teki pika-arvion, että esitys merkitsisi noin 1,3 miljoonan euron vähennyksen talousarvion tulopuoleen.

Äänestyksessä asiakasmaksujen korotukset jäivät numeroin 50-8 voimaan.

Lue lisää asiakasmaksuista täältä.

https://etela-savonhva.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024250-5

Terveyspalvelut keräsi seitsemän muutosesitystä

Panu Peitsaro (liik.) esityksen johdosta äänestettiin sairaalapalvelujen ja siihen sidoksissa olevien vuodeosastotoimintojen muutosten palautuksesta valmisteluun. Äänin 45-14 talousarvion käsittely myös näistä asioista jatkui.

Talousarvion muutosesitysten äänestykset alkoivat Heli Järvisen (vihr.) vihreiden valtuustoryhmän nimissä tekemästä esityksestä, että talousarvion osuus sairaalapalveluista hyväksytään sillä muutoksella, että anestesian takapäivystys mahdollistetaan ja turvataan Savonlinnassa jatkossakin. Järvisen esitys kaatui numeroin 36-22.

Keskustan valtuustoryhmän enemmistö teki esityksen Arto Sepposen (kesk.) esittämänä, että suunterveydenhuollon hammashoitolat jatkavat toimintaansa kaikilla niillä soteasemilla, joilla palvelu on tällä hetkellä. Esityksen mukaan vastaavat säästöt otetaan muulta hyvinvointialueen sisältä ja tehdään myös välttämättömät investoinnit. Eija Stenberg (sd.) esitti myös, että Rantasalmen, Punkaharjun, Enonkosken, Pertunmaan ja Hirvensalmen suunterveydenhuollon palvelut säilyvät nykyisellään ja että Punkaharjulle täytyy saneerata uudet tilat.

Äänin 31-12 (15 tyhjää) Sepposen esitys meni jatkoon. Lopullisessa äänestyksessä Sepposen esitys voitti myös aluehallituksen pohjaesityksen numeroin 32-26 eli nykyiset suunterveydenhuollon yksiköt jatkavat.

Hannu Auvinen (kesk.) esitti, ettei Sulkavan vuodeosastoa lakkauteta vuonna 2025 ja että tarvittava säästö otetaan toimialan sisältä. Äänin 40-16 (2 tyhjää) aluehallituksen esitys tuli päätökseksi.

Sanni Saari (kesk.) halusi esityksessään, että ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan palvelut säilytetään Rantasalmella. Äänin 32-25 aluehallituksen esitys tuli päätökseksi.

Janne Laine (kesk.) teki esityksen, että Savonlinnan sairaalayksikön osalta tullaan laaditussa suunnitelmassa toteutetaan vain se, mitä Orpon hallituksen esittämä lainsäädäntö pakottaa ja rajaa. Sen lisäksi otetaan käyttöön eduskunnan tarkennukset lakiin. Laineen esitys kaatui numeroin 34-24.

Panu Peitsaro esitti muutosta liitteeseen 2: anestesiologiapäivystyksen lakkautus -kohta olisi muutettu muotoon ”anestesiologiapäivystyksen toiminnallinen muutos”. Peitsaron esitys kaatui numeroin 35-22 (1 tyhjä).

Peitsaro teki myös ponsiesityksen, että selvitetään ja valmistellaan lakimuutoksen mahdollistama kirurgian / kirurgiaan perehtyneen lääkärin ilta / yöaikainen varallaolo järjestelmä, jolla mahdollistetaan laajempi tulevien asetusmuutosten mukainen päiväaikainen toiminta. Äänin 32-24 (2 tyhjää) Peitsaron pontta ei liitetä päätökseen.

Pelastustoimen vähennyksistä kaksi vastaesitystä

Pelastuslaitosten 13 henkilötyövuoden säästöt nostivat esiin kaksi vastaesitystä, jotka asetettiin äänestyksissä vastakkain.

 

Jarno Strengell (sd.) esitti, että pelastustoiminnan resursseihin kohdistuvaa noin 11 henkilötyövuoden vähennystä ei toteuteta.

Eija Stenberg esitti, ettei pelastustoimen henkilöstömuutoksia henkilötyövuosien vähennyksien osalta ei hyväksytä. Stenbergin esitys koski onnettomuuksien ennaltaehkäisyn kahden henkilötyövuoden ja palomiesten 11 henkilötyövuoden vähennystä.

Äänestyksessä Strengellin esitys voitti Stenbergin numeroin 23-12 (20 tyhjää). Lopullisessa äänestyksessä voitti aluehallituksen esitys numeroin 36- 19, joten turvallisuus- ja pelastustoimialan 13 henkilövuoden säästöt toteutuvat.

Muita muutosesityksiä

Konsernipalvelujen osuudessa Janne Laine esitti, että konsernipalveluiden, hallinnon, johtamisjärjestelmän ja esimiesten määrän vähentämiseen asetetaan kolmen miljoonan euron säästötavoite, jolla summalla lievennetään terveyspalveluiden säästötavoitetta. Esityksen mukaan konsernipalveluissa vähennettäisiin muun muassa lakimiesten, viestintähenkilöstön ja esimiesten määrää. Aluevaltuusto hylkäsi Laineen esityksen numeroin 49-8

Jouni Koskela (krist.) esitti yhteisöavustuksiin 300 000 euron lisäystä ja että määrärahaa voidaan käyttää myös tilavuokriin.

Jarno Strengell esitti, että ruoka- ja puhtauspalveluiden toiminnan lisäulkoistamisia ei ole tarvetta nykyistä enempää merkittävästi selvittää tai lisätä. Eloisan omat ruoka- ja puhtauspalvelut tulee tehdä jatkossakin joustavasti- ja kustannustehokkaasti, työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtien. Äänin 45-12 aluehallituksen esitys jäi voimaan.

Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmän nimissä Kirsi Visunen esitti, että Etelä-Savon hyvinvointialueella luovutaan valtuustoryhmien ryhmärahan käytöstä. Visusen esitys kaatui numeroin 39-18.

Ponsiesityksenä keskustan ryhmä ehdotti Arto Sepposen tekemänä edunvalvonnan tehostamista: valtuustoryhmä vaatii maan hallitukselta toimia, että se turvaa Etelä-Savon hyvinvointialueen rahoituksen mm. huomioiden tarveperustan, jotta hyvinvointialueella on mahdollisuus toteuttaa lain säätäjän mukaiset palvelut koko maakunnan alueella. Numeroin 43-11 (3 tyhjää) Sepposen ponsi liitettiin päätökseen.

 

Lue tiedote hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän talousarvioesityksestä täältä.

https://etelasavonha.fi/2024/11/19/eloisan-talousarvio-2025-tahtaa-plussalle/

 

——

Lue koko aluevaltuuston esityslista ja myöhemmin pöytäkirja täältä.

https://etela-savonhva.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024250