Kuntakuulumisia kunnanjohtajalta

Ahkerasti vaaliuurnille!

Huhtikuu 2025

Tänä keväänä kuntalaisilla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan sekä kunnassa että hyvinvointialueella tapahtuvaan päätöksentekoon. Kuntavaalien ja aluevaalien ennakkoäänestys käytiin viime viikolla ja 13.4. on varsinainen vaalipäivä. Edellisissä kuntavaleissa äänestysprosentti oli Rantasalmella 53,7 % ja valtakunnallisesti 55,1 % aluevaaleissa Rantasalmella oli 48,5  ja valtakunnallisesti 47,5 %.

Kuntavaaleissa ehdolla on 39 ehdokasta, joista 19 valitaan kunnanvaltuuston jäseniksi. Valtuutettujen rooli kunnan päätöksenteossa on äärettömän suuri. Valtuusto vastaa kunnan taloudesta ja toiminnasta sekä käyttää kunnan ylintä päätösvaltaa. Se päättää, mitä toimielimiä kunnassa on ja miten toimivalta ja tehtävät jaetaan luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden kesken. Valtuustolla on yleinen toimivalta päättää kunnan asukkaiden yhteisistä asioista.

Aluevaaleissa Etelä-Savon hyvinvointialueella on 340 ehdokasta, joista 59 valitaan aluevaltuuston jäseniksi. Aluevaltuusto käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa ja vastaa sen taloudesta sekä toiminnasta.

Kuntaliiton tekemän Kuntalaistutkimus 2024 mukaan kuntalaiset kokevat äänestämisen olevan tärkein keino vaikuttaa oman kunnan asioihin. Tutkimuksen mukaan peräti 82 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti aikovansa äänestää kuntavaaleissa 2025 ja aluevaaleissa 60 prosenttia.

Äänestysprosentti tuskin nousee ihan noin huikeisiin lukuihin, mutta toivottavasti mahdollisimman moni kuntalaisista on antanut äänensä ennakkoon tai tulee antamaan äänensä ensi sunnuntaina. Äänestämällä voit vaikuttaa, mihin suuntaan Rantasalmen kuntaa ja Etelä-Savon hyvinvointialuetta kehitetään.

Äänestämällä ylläpidämme demokratiaa.


Mitä kunnantalolla tapahtuu

Maaliskuu 2025

Rantasalmen Lehden toimittaja Marita Leskinen ehdotti helmikuussa, että lehdessä voitaisiin alkaa julkaista kunnanjohtajan kuukausittaista palstaa kuntakuulumisista. 

Demokratiaan kuuluu, että päättäjien ja viranhaltijoiden päätöksiä voidaan kommentoida ja kyseenalaistaa. Tässä kirjoituksessa keskityn avaamaan, mitä seikkoja viranhaltijat ottavat huomioon tehdessään päätöksiä ja esityksiä toimielimille. 

Kunnan päätöksenteossa pyritään aina huomioimaan mahdollisimman kattavasti päätettävään asiaan liittyvät tiedot ja ilmiöt. Valmistelussa otetaan huomioon erilaiset näkökulmat, vaihtoehdot ja riittävä informaatio. Joistakin ilmiöistä ja tilanteista on kuitenkin haasteellista saada tuoretta tietoa. Arvokasta dataa voidaan saada kunta-alan verkostoista ja yhteistyökumppaneilta. Kuntalaisilta kerätty tieto on erityisen merkityksellistä. Myös monet viranomaistahot tuottavat jatkuvasti tietoa kuntiin liittyvistä ilmiöistä. 

Kunnassa on otettu käyttöön Kuntamaisema-ohjelmisto, jonka avulla pystymme kokoamaan ja analysoimaan tietoa eri ilmiöistä ja tunnusluvuista. Esimerkiksi voimme vertailla perusopetukseen käytettyjä määrärahoja samankokoisissa kunnissa valtakunnallisesti tai alueellisesti. Tämän avulla rakennamme entistä tarkempia mittareita ja saamme vertailukelpoista tietoa siitä, miten palveluja tuotetaan Rantasalmella suhteessa muihin kuntiin. 

Kuntaan perustetun elinkeinotiimin avulla pyritään tarjoamaan viranhaltijoille ja päättäjille parempaa ymmärrystä yrityskentän tarpeista ja kehitysnäkymistä. Tiimiin osallistuu myös maatalouden edustaja, mikä tuo tärkeää tietoa erittäin merkittävältä maataloussektorilla. 

Organisaatiota ja johtamisjärjestelmiä on uudistettu. Resursseja on lisätty erityisesti teknisellä osastolla ja hyvinvointipalveluissa. Tällä resurssien vahvistamisella pyritään vastaamaan tilaaja-tuottajamallin tuomiin haasteisiin erityisesti tiedonhallinnan osalta. 

Vaikutusten arviointi on otettu osaksi päätösten valmistelua ja päätöksentekoa. Laaja-alaisen arvioinnin avulla viranhaltijat voivat huomioida päätösten vaikutuksia entistä monipuolisemmin. Jotta vaikutukset voidaan arvioida luotettavasti, on päätettävän asian taustat ja siihen liittyvät ilmiöt tarkasteltava systemaattisesti jo valmisteluvaiheessa. 

Kunnan johtaminen ja päätöksenteko eivät voi perustua pelkästään koviin faktoihin. Jos päätökset tehtäisiin vain numeroiden perusteella, vaarana olisi, että eurot ohjaisivat liikaa toimintaa. Onneksi myös hyvinvointia ja muita inhimillisiä arvoja koskevaa tietoa on nykyisin saatavilla ja hyödynnettävissä päätöksenteossa. Päätöksenteossa tulee huomioida myös kuntalaisten tunteet ja kokemukset. 


Rainer Leskinen
kunnanjohtaja