Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksella tarkoitetaan maapallon ilmaston pitkäaikaisia muutoksia, erityisesti lämpötilojen nousua, joka johtuu ihmisen toiminnasta. Tärkeimpiä syitä ovat kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin (CO2) ja metaanin (CH4), lisääntyminen ilmakehässä. Nämä kaasut vangitsevat lämpöä, mikä johtaa maapallon keskilämpötilan nousuun.

Ilmastonmuutos aiheuttaa monenlaisia vaikutuksia ympäri maailmaa, kuten merenpinnan nousua, äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten tulvia ja kuivuuksia, sekä muutoksia ekosysteemeissä ja biodiversiteetissä. Näillä muutoksilla on merkittäviä vaikutuksia sekä luonnon että ihmisten elämään.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii maailmanlaajuista yhteistyötä ja toimia. On tärkeää vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, lisätä uusiutuvan energian käyttöä ja parantaa energiatehokkuutta. Lisäksi sopeutuminen muutoksiin on olennaista, jotta yhteiskunnat voivat selviytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja vähentää niiden haitallisia vaikutuksia.

Kunnan ilmasto-ohjelma

Pääministeri Sanna Marinin hallitus antoi lakiesityksen HE 239/2022 ilmastolain (423/2022) muuttamisesta ja eduskunta hyväksyi lakiesityksen muutettuna 9.12.2022. Ilmastolakia tuolloin täydennettiin kuntia koskevalla ilmastosuunnitelmavelvoitteella (Ilmastolaki 423/2022 14a § Kunnan ilmastosuunnitelma). Ilmastolain kohta kunnan ilmastosuunnitelmavelvollisuuden laatimisesta tuli voimaan 1.1.2023. Kunnan ilmastosuunnitelma on laadittava tai päivitettävä vähintään kerran valtuustokaudessa ja suunnitelman hyväksyy valtuusto.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan on kirjattu kuntien ilmastosuunnitelmavelvoitteen poistaminen lakimuutoksella. Ympäristöministeriön on määrä alkaa valmistella hallituksen esitystä ilmastolain 14 a -pykälän lakkauttamisesta, ja lakimuutos tulee eduskunnan käsiteltäväksi vuonna 2024.

Rantasalmen kunnan sitovissa talousarviotavoitteissa on vuodelle 2023 ilmastosuunnitelman laatiminen. Kunnan ilmasto-ohjelman laatimista on vienyt eteenpäin ympäristösihteeri. Ilmasto-ohjelman laatiminen on aloitettu ensimmäisellä avoimella keskustelutilaisuudella 17.1.2023, jonka jälkeen on laadittu luonnos esitettyjen toiveiden ja ajatusten perusteella. 29.5.2023 on pidetty toinen keskustelutilaisuus ja jätetty luonnos kommentoitavaksi. Saaduissa kommenteissa on korostettu luonnon monimuotoisuuden vaalimista, viestintää ja liikenteen moninaistamista. Nämä tullaan huomioimaan tulevassa ilmastotyössä ja varsinkin keskustelutilaisuuksien järjestämisessä.

Kunnan ilmastotyö on tärkeää. Sillä voidaan edesauttaa ilmastonmuutokseen sopeutumista ja hillitä omalta osaltaan ilmaston lämpenemisen aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia. Kunta voi edistää omaa energiatehokkuuttaan ja resurssiviisasta toimintaansa omistamissaan kiinteistöissä, jolloin saadaan taloudellisia säästöjä sekä pienennetään ympäristövaikutuksia.

Pääset tästä tutustumaan ilmasto-ohjelmaan

Tietoa ilmastonmuutoksesta

Ilmasto-opas

Ilmastopaneeli

Hiilineutraali Suomi

Ajankohtaista nyt

Kansalaishavainnot: Kerätään yhdessä tietoa ympäristöstämme

Kuvittele tilanne: olet ulkona lenkillä ja huomaat jotain erikoista luonnossa – ehkä harvinaisen linnun, epätavallisen kasvin tai jotain outoa säätilassa. Tiesitkö, että sinä...

TIEDOTE 24.5.2024: Juoksutukset ja vähäsateinen toukokuu hillinneet Saimaan ja Pielisen nousua. Tulvahuippu saavutetaan touko–kesäkuun vaihteessa.

Juoksutukset ja vähäsateinen toukokuu hillinneet Saimaan ja Pielisen nousua. Tulvahuippu saavutetaan touko–kesäkuun vaihteessa. (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala) Vuoksen vesistöalueella Saimaan ja Pielisen vedenkorkeuksien...