Etelä-Savon hyvinvointialue haluaa lähteä tekemään kuntien ja kaupunkien kanssa uudenlaista yhteistyötä eteläsavolaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi
Etelä-Savon hyvinvointialue ja Etelä-Savon kunnat yhdessä maakuntaliiton kanssa kokoontuivat 22.4.2025 keskustelemaan eteläsavolaisten nuorten tilanteesta. Keskustelutilaisuudessa kartoitettiin keinoja vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointihaasteisiin ja pohdittiin, voisiko Islannin malli olla ratkaisu myös Etelä-Savoon.
Etelä-Savossa lasten ja nuorten tilanne on huolestuttava päihteiden käytön ja mielenterveyshaasteiden lisääntyessä. Etelä-Savon hyvinvointialue kutsui koolle Etelä-Savon kuntien ja maakuntaliiton johtajat, sivistysjohtajat ja hyvinvoinninasiantuntijat keskustelemaan aiheesta ja etsimään ratkaisuja suunnan muuttamiseksi. Yhteisellä tilaisuudella haluttiin lähteä hakemaan ratkaisuja ja uusia toimintamalleja tilanteen taklaamiseksi. Tiistai-iltapäivänä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa oli viranhaltijoiden lisäksi puhumassa Eloisan nuorisovaltuuston edustus.
- Etelä-Savossa lasten ja nuorten tilanne on todella huolestuttava. Päihteiden käyttö ja mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet ja ennen aikaisten kuolemien tilastoissa menetetään kaikkein eniten elinvuosia huumeiden vuoksi. Kouluilla ei ole riittäviä voimavaroja tukea lapsia, joilla ilmenee haasteita. Vanhemmuuteen tarvitaan tukea aiempaa enemmän ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon ohjautuu lapsia ja nuoria, joiden tuen tarve on nimenomaan arjessa, vapaa-ajalla, harrastuksissa tai koulutyöskentelyyn liittyen. Esimerkiksi kouluterveyskyselyn kautta nousee esiin erityisesti mielekkään harrastus- ja vapaa-ajan viettämisen paikkojen puute ja kiusaamiseen liittyvät asiat. Näihin asioihin meidän on yhdessä alettava etsimään ratkaisuja, kertoo tilanteesta hankejohtaja Mari Teittinen.
Mallia Islannista ja Sipoosta
Tilaisuudessa esiteltiin niin sanottua Islannin mallia, jonka avulla islantilaisten nuorten päihteiden käyttö on vähentynyt merkittävästi. Islannin malli on kokonaisvaltainen lähestymistapa lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi, erityisesti päihteiden käytön vähentämiseksi. Mallissa nuorten vastuulle ei jätetä valintaa päihteiden käytöstä tai käyttämättömyydestä, vaan aikuiset huolehtivat, ettei päihteiden käyttö ole alaikäisille valinta lainkaan. Mallin menestys perustuu siihen, että kaikki lasten ja nuorten ympärillä olevat aikuiset osallistuvat toteutukseen ja kantavat vastuuta yhdessä. Suomessa malli on jo otettu käyttöön Sipoossa, jossa mallin ansiosta on saatu jo hyviä tuloksia nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi.
Eloisan hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä näkee Islannin mallissa mahdollisuuksia myös Etelä-Savon tilanteen parantamiseksi.
- Hyvinvointialue haluaa lähteä tekemään kuntien ja kaupunkien kanssa uudenlaista yhteistyötä eteläsavolaisten nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Islannin mallissa meillä olisi hyödynnettävissä selkeä ja toimivaksi todistettu yhteistyörakenne. Kannustan meitä kaikkia siihen, että kehitämme yhteisiä ratkaisuja ja toimintamalleja, joiden avulla voimme vaikuttaa koko alueen nuorten hyvinvointiin. Toivomme, että Etelä-Savon alueen kaikki kunnat ja kaupungit lähtisivät yhteistyöhön mukaan, Eloisan hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä sanoo.
Keskustelua käytiin vilkkaasti eri toimijoiden kesken ja aihe koettiin ajankohtaiseksi sekä tärkeäksi – huoli alueen nuorista on yhteinen.
- On erittäin hienoa, että Eloisa on tarttunut tähän asiaan. Me tarvitsemme Etelä-Savoon tehostettuja toimia nuorten tilanteen kohentamiseksi. Alueella on kokeiltu monia keinoja, mutta nuorten tilanne on edelleen huolestuttava. Meidän on välttämätöntä miettiä uudenlaisia toimintatapoja, ja olisi ehdottomasti kannattavaa hyödyntää jo olemassa olevaa ja toimivaksi todettua Islannin mallia. Tämä on tärkeä asia, jota meidän kannattaa lähteä viemään yhdessä eteenpäin, sanoo Pieksämäen kaupunginjohtaja Emilia Savolainen.
Keskustelutilaisuudessa todettiin, että yhteistyötä halutaan lähteä viemään eteenpäin. Eloisa lähettää viralliset kutsut kunnille ja kaupungeille keskustelun jatkoa varten.
Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä ja hankejohtaja Mari Teittinen kertovat Etelä-Savon nuorten tilanteesta.
Kuva: Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa